هادی  دهقانی یزدلی هادی دهقانی یزدلی
1394/08/24 09:04:03
درس گفتارهایی کوچک درباب مقولاتی بزرگ

«درس گفتارهایی کوچک درباب مقولاتی بزرگ» کتابی است که هم عنوانش و هم محتوایش خیره کننده و جذاب است. کتاب مجموعه سخنرانی های کوتاه کولاکوفسکی فیلسوف لهستانی است که زمانی در تلویزیون آن کشور ایراد می کرده است. کتاب شامل موضوع بندی های گوناگون است. هر موضوع به سان مقاله ای کوچک است که نه خواننده را خسته می کند و نه از بار معنایی موضوع می کاهد. موضوعات از مضامین اخلاقی گرفته تا مشکلات تمدن امروز بشر را پوشش می دهد. تجربه و فهم معمول ما از فلسفه، دشواری  و گاه گزافه گویی را به خاطر می آورد اما خواندن این کتاب به ما یادآوری می کند که فلسفه فقط آن چیزی نیست که ما تصور می کنیم بلکه اندیشیدن درست در زوایای مختلف زندگی با رویکردی دقیق که در زمانه ما گم و تار شده است، خود، فلسفه ورزی شیرینی است. باری. مقولاتی بزرگ گاهی در درس گفتارهایی کوچک، نیمه پنهان ما و تمدن آدمی را به زیبایی و شیوایی تمام به خواننده می نمایاند. این کتاب را نشر نگاه معاصر چاپ کرده است و روشن وزیری به سادگی تمام آن را ترجمه کرده است.

می پسندم دیدگاه (0) اشتراک گذاری گزارش به پلیس علمی
هادی  دهقانی یزدلی هادی دهقانی یزدلی
1394/03/01 21:21:59
حافظ و آشنایی با زبان های غربی

کتاب « سکانس کلمات» اثر زنده یاد سیدحسن حسینی است که پس از مرگ وی به چاپ رسیده است. کتاب شامل خاطرات، واگویه ها، مقالات و برخی اندیشه های اوست. متنوع است و خوش خوانش. بر اساس این کتاب، حسینی به بیدل و آثار عربی خصوصا شعرای معاصر عرب علاقه بسیار داشته است.

نکته ای که در کتاب آمده و محل سوال و تردید است، این است که حسینی معتقد است" حافظ با زبان های رایج دوران خود همچون زبان سوئدی آشنا بوده است و  از این آشنایی در شعر خود استفاده می کرده است". ای کاش مرحوم حسینی زنده بود تا شرح می داد که چگونه به این نتیجه رسیده است. به گمان من چنین داشته هایی را برای بزرگان ادب اثبات کردن، قدر و ارزشی به میراث آن ها اضافه نمی کند که هیچ بلکه، از ارج و اندازه پژوهشگری نویسنده نیز می کاهد.

می پسندم (4) دیدگاه (1) اشتراک گذاری گزارش به پلیس علمی
هادی  دهقانی یزدلی هادی دهقانی یزدلی
1394/02/28 20:30:19
تاریخ شفاهی

جدیدا کتابی خواندم که در ساختار تاریخ شفاهی تالیف کرده اند. این کتاب از آن جا که زندگی بزرگان ادب و هنر را بیش از لایه های اثرشان آشکار می کند جالب و خواندنی است. در این کتاب ها می توان گاهی با اندیشه های شخصی یا تجربه های زیسته ناگفته نویسندگان و هنرمندان آشنا شد. گویا نشر ثالث برنامه ای دارد که با بزرگان ادب و هنر چنین گفتگوهایی داشته باشد و آن را چاپ کند. عنوان کتاب «سیمین بهبهانی» است و نشر ثالث آن را چاپ کرده است.

می پسندم (3) دیدگاه (0) اشتراک گذاری گزارش به پلیس علمی
هادی  دهقانی یزدلی هادی دهقانی یزدلی
1394/02/23 09:18:35
روایتی جدید از زندگانی شمس و مولانا

من در کلاس درس گاهی از دانشجویان میخواهم کتاب های جالبی را که خوانده اند و بر اندیشه و ذهن آنان تاثیر گذار بوده است به من و دانشجویان در پنج دقیقه معرفی کنند. دانشجوی خانمی از کتابی به نام«کیمیاخاتون» گفت. گویا این کتاب اندیشه او را درباره شمس و مولانا از لاهوت به ناسوت کشیده بود. کتاب را تهیه کردم . خواندم. اگر چه سبک کتاب در صفحات نخست، یکدست و هموار نیست اما در بخشی های بعدی، متن کتاب، خواننده را جذب می کند. کتاب رمانی است تاریخی بر اساس احوال مولانا و شمس. این رمان جنبه اسطوره ای مولانا و شمس را کنار می نهد و به جنبه های انسانی آن می پردازد. به گمان من برای  تجربه و خوانشی دیگرگون از زندگی مولانا و شمس، این کتاب مفید خواهد بود.

می پسندم (3) دیدگاه (6) اشتراک گذاری گزارش به پلیس علمی
سهیل یاری گل درّه سهیل یاری گل درّه
1394/02/19 13:15:25
جُنگ رباعی (سید علی میرافضلی)

به جرأت و با اطمینان کامل میگویم که هم اکنون سرآمد «رباعی پژوهان» استاد سید علی میرافضلی است، تحقیقات طبع شده  ایشان خود گویای این امر است، کتاب بی همتای«رباعیات خیام در منابع کهن» از ارزنده ترین پژوهشهای ایشان است که حاصل بیش از یک ده واکاوی منابع متعدد چاپی و خطّی است.

اخیراً کتاب نفیسی با عنوان [دفتر نخست]«جُنگ رباعی»(بازیابی و تصحیح رباعیات کهن پارسی) به چاپ رسانیده اند که بنا بر فرمایش شفاهی ایشان به بنده بیش از دو ده وقت صرف آن کرده اند. «چنین کنند بزرگان چو کرد باید کار». بی شک، این کتاب و کتاب «رباعیات خیام در منابع کهن» از آن دسته منابع دسته اوّلی است که هیچ پؤوهشگری از تهیّه و مطالعه آن بی نیاز نخواهد بود.

بخشی از سخنان مؤلّف کتاب:

مجموعه سه جلدی «جنگ رباعی» که در حال حاضر دفتر نخست آن به پایان راه تالیف رسیده، حاصل پژوهشی است که به بازیابی و احیاء رباعیات کهن فارسی اختصاص دارد و در ۸۶۰ صفحه گردآوری شده است.. در دفتر نخست این مجموعه ۴۱۰۰ رباعی از 35 شاعر قدیمی ایرانی از قرن ۶ تا قرن ۱۱ بازیابی و تصحیح شده‌ است که ۲۶۰۰ رباعی آن به رباعیات چاپ نشده اختصاص دارد.

.. برای تدوین دفتر نخست این کتاب ۲۵۰ منبع مورد بررسی و استفاده قرار گرفته که بخش عمدهء آن به نسخه‌های خطی اختصاص دارد و حاصل آن، احیای رباعیات بسیاری از شاعران قدیم از جمله ۲۳۰ رباعی نویافته سنایی بوده است.

... من از 20 سال پیش تا به حال موضوع رباعی و پژوهش در مورد آن را در دستور کار خودم قرار داده‌ام. این مجموعه نیز در دفتر اولش حاصل پژوهش‌های من در ۲۰ سال گذشته در این گونه شعری است که رباعیاتی از سنایی غزنوی تا محمد سعید حکیم قمی از شاعران قرن ۱۱ را در بر می‌گیرد.

وی در مورد ناشر این اثر نیز گفت: چندی پیش نسخه‌ای از این کتاب را به رؤیت دکتر شفیعی کدکنی رساندم که مورد استقبال ویژه ایشان قرار گرفت و قول دادند برای انتشارش به من کمک کنند. با توجه به اینکه تالیف دفترنخست این اثر تازه به پایان رسیده است، متن کتاب برای تایید نظر دکتر شفیعی به ایشان ارائه خواهد شد.

می پسندم (4) دیدگاه (2) اشتراک گذاری گزارش به پلیس علمی