تغییرات آب و هوایی اثرات زیادی بر معیشت خانوارهای کشاورز دارد که امنیت غذایی آنها را تحت تاثیر قرار داده است. هدف این مطالعه بررسی روشهای سازگاری کشاورزان با تغییرات آب و هوایی، همچنین نقش آن در امنیت غذایی خانوارهای روستایی بوده است. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و روش انجام آن، ترکیبی (کیفی و کمی) است. ابزار گردآوری دادهها و اطلاعات پرسشنامه بوده است. جامعه آماری شامل خانوارهای کشاورز شهرستان پلدختر (9431N=) بوده که با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونهگیری تصادفی ساده 380 خانوار به عنوان نمونه انتخاب شد. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامه (ساختاریافته و بدونساختار) میباشد. برای تحلیل دادهها از آزمونهای t تکنمونهای، ضریب همبستگی V کرامر و همبستگی اسپیرمن استفاده شد. نتایج یافتهها نشان میدهد 97 درصد از خانوارهای مورد بررسی، آگاه بودند که تغییرات آب و هوا روی داده و اثرات زیادی بر روی تولید محصولات کشاورزی آنها داشته است. از میان اثرات تغییرات آب و هوایی، خشکسالی و سیل، و در مورد آثار احتمالی این تغییرات، کاهش سطح زیرکشت محصولات مهمترین تقش را در ناامنی غذایی کشاورزان داشته است. در رابطه با روشهای سازگاری، یافتهها نشان داد کشاورزانی که از چندین روش سازگاری استفاده نمودهاند در برابر تغییرات آب و هوایی آسیب کمتری دیدهاند. در زمینه امنیت غذایی بررسی یافتهها نشان داد که 53 درصد خانوارها برای تامین مواد غذایی خود مشکلی نداشتهاند؛ 32 درصد به مواد غذایی دسترسی داشته ولی کیفیت این مواد غذایی در حد پایینی بوده است؛ 11 درصد از پاسخگویان معتقد بودند که برای تامین مواد غذایی خانواده خود دچار نگرانی بودهاند، همچنین 3 درصد پاسخگویان معتقد بودند که در بعضی از روزها از سه وعده غذایی، به یک یا دو وعده غذایی دسترسی داشتهاند. در مجموع میتوان گفت، خانوارهایی که نسبت به تغییرات آب و هوا آسیبپذیرتر بودند دچار ناامنی غذایی بالاتری نیز بودند.
کلید واژگان :تغییرات آب و هوایی؛ امنیت غذایی؛ معیشت خانوارها؛ آسیبپذیری؛ کشاورزی؛ شهرستان پلدختر
ارزش ریالی : 350000 ریال
با پرداخت الکترونیک