چکیده :

معمولا ماهیان کم¬¬ارزش به صورت پودر ماهی، روغن ماهی و کود استفاده می¬شوند؛ این محصولات دارای ارزش اقتصادی کمی می¬باشند، در صورتی که با تولید ترکیبات زیست¬فعال ارزش افزوده بیشتری به¬دست می¬آید. از این¬رو می¬توان از ماهیان برای تهیه و جداسازی اسید¬های چرب غیراشباع، ضد¬اکسیدان¬ها، آنزیم¬ها، موادمعدنی ، ویتامین¬¬ها و پپتید¬های زیست فعال برای کاربرد¬¬های زیست¬فناوری و دارویی استفاده نمود. کیلکا ماهیان به¬ دلیل اندازه کوچک، فساد¬پذیری بالا و عدم تخلیه شکمی کمتر به مصرف انسانی رسیده، در نتیجه فرآورده¬های با ارزش افزوده مانند پروتئین هیدرولیزشده می¬تواند از آن تولید گردد. در این تحقیق، پروتئین هیدرولیزشده ماهی کامل کیلکای¬معمولی با استفاده از آنزیم آلکالاز (با نسبت 1:100) تحت شرایط بهینه دمایی (55 درجه سانتی¬گراد) وpH (5/8) برای مدت 4 ساعت تهیه شد و شاخص¬ درجه هیدرولیز و فعالیت ضداکسیدانی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج درجه هیدرولیز پروتئین اندازه¬گیری شده در 4 زمان مختلف (1، 2، 3 و 4 ساعت) نشان داد که با افزایش زمان هیدرولیز، درجه هیدرولیز نیز افزایش می¬یابد. هم¬چنین فعالیت ضداکسیدانی FPH، بوسیله آزمون های DPPH، ABTS و قدرت کاهندگی در 3 غلظت متفاوت (1، 2 و 5 میلی¬گرم در میلی¬لیتر)، مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد بالاترین خاصیت مهارکنندگی در غلظت 5 میلی¬گرم به ترتیب شامل %4/74، %3/72 و 8/1 جذب در 700 نانومتر برای آزمون¬های DPPH، ABTS و آزمون قدرت کاهندگی بوده است. بطور کلی، یافته¬های این تحقیق پتانسیل کیلکا ماهیان را به عنوان منبعی از ضداکسیدان¬های طبیعی برای کاربردهای غذایی مورد تاکید قرار می¬دهد.

کلید واژگان :

کیلکای معمولی، آنزیم آلکالاز، فعالیت ضداکسیدانی، DPPH، ABTS، تست قدرت کاهندگی



ارزش ریالی : 350000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک