چکیده :

به طور خلاصه کشت برنج در شرایط رطوبتی مابین حالت اشباع و رطوبت مزرعه تحت عنوان برنج هوازی (با مکش رطوبتی متوسط 0- kPa 10 و حداکثر kPa 40 ) قابل تعریف می باشد. محققین موسسه تحقیقات بین المللي برنج در فیلیپین، کار تهیه و آماده کردن نوعي از برنج را شروع کرده اند که به جاي برنجي که در حالت معمول به صورت غرقابي رشد م يکند، مي تواند در مناطق خشك تحت آبیاري نیز رشد کرده و عملکرد بالایي داشته باشد. این برنج در واقع از ارقامي تهیه م يشود که در شرایط عادي در مناطق استوایی کشت م يگردد. این محققین رقم جدید را برنج هوازي نامگذاري کرده و انتظار دارند به زودي به آن دست یابند. اما آن ها در این راه با مشکل شدیدی روبرو شده اند و آن مساله کاهش عملکرد در این مناطق است. این پروژه با علم و آگاهي از کاهش منابع آبي کشاورزي به دلیل سرازیر شدن مقدار زیادي از آن به شهرها جهت مصرف شرب و صنایع شروع شد. روش کاشت مرسوم این است که برنج در طول دوره رشد 4 تا 5 ماهه خود به حالت غرفاب باقي مي ماند و مقدار قابل توجهي از آب آن از طریق نفوذ عمقي به داخل خاك، تبخیر و تعرق و نیز به صورت تراوشات جانبي از دسترس ریشه گیاه خارج م يشود. موسسه تحقیقات بین المللي برنج گروه فعّالی را متشکل از متخصصین اصلاح نباتات، فیزیولوژیست های گیاهي و متخصصین علوم خاك و آب با عنوان گروه کاري برنج هوازي تشکیل داد تا بتواند مسایل و مشکلاتي را که در راه تغییر شرایط طبیعي کاشت برنج وجود دارند، بررسي نموده و در نهایت بتوانند یك سازگان مدیریتي بدون نقصی را تدارك ببینند تا برنج را با نصف مقدار آب مصرفي خود در شرایط عادي، در مناطق خشك رشد دهند. البته در حال حاضر ارقامي از برنج وجود دارند که در مناطق دیم کاری و خشك، کشت م يگردند. ولي این ارقام نه مي توانند پتانسیل عملکرد واریته هاي محلي را داشته باشند و نه نسبت به آبیاري و کوددهی عکس العمل نشان م يدهند.

کلید واژگان :

آبیاری، برنج هوازی، کود، میزان اّب مصرفی



ارزش ریالی : 150000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک