بهمنظور بررسی خصوصیات پوموشیمیایی 20ژنوتیپ برتر زردآلو در منطقـه خلخـال واقـع در اسـتان اردبیـل مطالعـهاي طـی سـالهاي 1392 - 1393انجام گردید. در این پژوهش پارامترهاي فیزیکی )وزن، رنگ گوشت و پوست( و پارامترهاي شیمیایی )میـزان مـواد جامـد محلول و اسیدیته( ارزیابی شد. براساس نتایج بهدست آمده از این پژوهش تغییرات زیادي در مجموعه ژنوتیپهاي ارزیـابی شـده زردآلـو مشاهده گردید. در پارامترهاي فصل متورم شدن جوانه، وزن میوه و هسته، فصل برداشت، عملکرد میوه، میزان مواد جامد محلول و اسیدیته تغییرات وسیعی مشاهده شده بود. وزن میوه ژنوتیپها بهطور نسبی کم بود، فقط چهار ژنوتیپ وزن میوه بیشتر از 39گرم داشـتند. میوههـا درکل داراي رنگ زمینه پوست مایل به زرد و رنگ گوشت کرم بودند. نتایج نشان داد که وزن میوه و وزن هسته همبستگی خـوبی داشـتند ) ،(r=0/575اما وزن میوه هیچ همبستگی با میزان TSSو اسیدیته نشان نداد. TSSبا اسـیدیته همبسـتگی بسـیار بـالا و منفــی )(r=-0/954 داشت. فصل متورم شدن جوانه گل با فصل برداشت بهطور زیادي همبستگی ) (r=0/857داشت. نتایج حاصل از تجزیه مؤلفـههاي اصـلی ) (PCAبراي مطالعه همبستگی در میان صفات پومولوژیکی و فنولوژیکی و براي تفسیر روابـط میـان ژنوتیـپهـا نشـان داد کـه در میــان ژنوتیپهاي محلی زردآلو تغییرات ژنتیکی بالایی وجود داشت. بهطوريکه برخی از ژنوتیپهاي امیدبخش با خصوصیات ویژه پومولوژیکی و فنولوژیکی از قبیل SG6 ،KG1 ،BG2و EG1در این مجموعه وجود داشت که میتوان از این ژنوتیپهاي محلی زردآلو بـراي اصـلاح آینده زردآلو از این ناحیه مورد بهرهبرداري قرار داد
کلید واژگان :اسیدیته، ژنوتیپ، پومولوژیکی، فنولوژیکی، تجزیه به مؤلفههاي اصلی
ارزش ریالی : 600000 ریال
با پرداخت الکترونیک