چکیده :

از اسانس و اندام های گیاهان دارویی در صنعت داروسازی، صنایع غذایی و صنایع آرایشی و بهداشتی به وفور استفاده می¬گردد. خشک کردن به عنوان یکی از مراحل اسانس¬گیری و فرآوری گیاهان دارویی از اهمیت ویژه¬ای برخوردار است. به منظور بررسی تأثیر روش¬های مختلف خشک کردن بر میزان اسانس حاصله، آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک کامل تصادفی روی سه نوع گیاه دارویی با سه تکرار انجام گرفت. بر این اساس سه دمای مختلف آون (30، 45و 60 درجه سلسیوس)، سایه و آفتاب برای گیاهان دارویی آویشن، زوفا و اسطوخودوس مورد مقایسه قرار گرفتند. خشک کردن نمونه¬ها تا رسیدن محتوای رطوبتی آن¬ها به 1/0 رطوبت اولیه بر پایه وزن خشک ادامه داشت. پس از خشک شدن و خرد کردن گیاهان، اسانس نمونه¬ها به روش تقطیر با آب استخراج شد. نتایج نشان دهنده تأثیر معنی دار روش¬های خشک کردن بر میزان اسانس حاصله، خصوصیات ظاهری، رطوبت نهایی و زمان خشک شدن گیاهان دارویی می¬باشد. از لحاظ خصوصیات ظاهری، مشاهده شد که برای هر سه نوع گیاه، بالاترین کیفیت در روش سایه و خشک کردن در دمای 30 درجه آون می¬باشد. کمترین میزان اسانس مربوط به روش خشک کردن در آفتاب و برای گیاه زوفا بود و بیشترین میزان اسانس مربوط به گیاه اسطوخودوس در روش خشک کردن با آون در دمای 30 درجه و گیاه آویشن در روش خشک کردن با آون در دمای 45 درجه حاصل شد. همچنین کمترین زمان خشک شدن (32ساعت برای زوفا و آویشن و 37 ساعت برای اسطوخودوس) در روش خشک کردن با آون در دمای 60 درجه سلسیوس حاصل شد.

کلید واژگان :

آویشن، زوفا، اسطوخودوس، خشک کردن، آون، میزان اسانس.



ارزش ریالی : 300000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک